Setup Menus in Admin Panel

Setup Menus in Admin Panel

Login

Analogy Reasoning Question and Answer

Description

Analogy Reasoning Question and Answer:-

Jobriya is one of the largest job notification portal in India which provide all kind of help for student. jobriya.co.in going to tell you analogy reasoning question and answer, analogy examples  here i am tell you how you can solve Analogy Reasoning Question , verbal  and non verbal reasoning  within minutes. in this section we provide you analogy reasoning,analogy examples, analogy online test, analogy quiz . in this chapter we will tell you analogy tricks. we also tell you how you can solve analogy  reasoning question within second.  In this platform we provide 50 analogy reasoning question and answer,analogy reasoning practices  set candidate simply register and take quiz online.

Analogy:- In questions based on analogy, a particular relationship is given and another similar relationship has to be identified from the alternatives provided.

Ex. 1. Newspaper : Press : : Cloth : ?
(a) Tailor (6) Textile ‘ (c) Fibre (d) Factory (e) Mill
Sol. Just as newspaper is prepared in a press, cloth is manufactured in the mill. So, the answer is (e).

Ex. 2. Bombay : Maharashtra : : Trivandrum : ?
(a) Calcutta (6) Gtgarat (c) Rajasthan (d) Kerala (e) Sikkim
Sol. Bombay is the capital of Maharashtra. Similarly, Trivandrum is the capital of Kerala. So, the answer is (d).

Ex. 3. Vigilant : Alert : : Viable : ?
(a) Active (b) Gentle (c) Hopeless (d) Feasible (e) Useful
Sol. ‘Alert’ is the synonym of ‘Vigilant’. Similarly, the synonym of ‘Viable’ is
“Feasible9. So. the answer is (d).

Ex. 4. Doctor : Nurse :: ? : Follower (Bank P.O. 1996)
(a) Employer (6) Leader (c) Worker (d) Manager (e) Union
Sol. Just as a nurse follows the doctor’s instructions, so also a follower works as directed by the leader. So, the answer is (6).

Ex. 5. Cattle : Herd :: Sheep : ?
(a) Flock (6) Swarm (c) Crowd (d) Shoal (e) Mob
Sol. Herd is a group of cattle. Similarly, flock is a collection of sheep. So, the answer is (a).

Directions : There is a certain relation between two given words on one nide of: : and one word is given on another side of: : while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this t word as the given pair has. Select the best alternative

I. Dog : Rabies : : Mosquito 2 ?
(a) Plague (b) Death (c) Malaria (d) Sting

Ans C The bite of the first causes the second.

2. Man : Biography : : Nation : ? (CJLT. 1996)

(a) Leader (b) People (c) Geography (rf) History

Ans D:- Second contains the story of the first

3. Doctor : Diagnosis : : Judge : ?
(a) Court (b) Punishment (c) Lawyer (d) Judgement

Ans D:- The (unction of a doctor is to diagnose a disease and that of a judge is to give judgement.

4. Horse : Jockey :: Car : ?
(a) Mechanic (b) Chauffeur (c) Steering ((d) Brake

Ans B:- Horse is driven by a jockey. Similarly, car is driven by a chauffeur.

5. Fog : Visibility : : AIDS : ? (C.B.I. 1996)
(a) Health (b) Resistance (c) Virus (d) Death

Ans A:- First impairs the second.

Analogy Reasoning Quiz:-

  • Quiz Contain 50 Question
  • Each Question Contain 1 marks and total time will be 30 Minutes.
  • All Question Select on the basis of SSC,BANK, LIC exam pattern
  • Registered User can check there rating among all candidate
  • User can manage profile,update there images.
  • User can help other candidates
  • Each Question Will be 4 marks
  • Each wrong answer 1 mark will be deduct
  • in the last you can see all question with answer.
  • In cause of any Problem, Please leave query on Comment Box.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Analogy Reasoning Question and Answer”

WordPress spam blocked by CleanTalk.
Upcoming Government Jobs © 2017 Jobriya.net. All rghts reserved.

Setup Menus in Admin Panel